Rules for honey consumption-

IN ENGLISH-  
(हिंदी भाषा ंमे पढ़ने के लिए नीचे स्क्रॉल करें)
 Honey never spoils.  It is a cooked meal and gives instant energy.  But some precautions should be taken while taking it.
 - Honey with guava, gana, grapes and citrus fruits are like nectar.
 - Tea is like honey with coffee.
 - Never heat honey on fire.
 - Consumption of honey along with meat and fish is like poison.
 There is an equal amount of loss of water or milk in honey.
 - Mixing honey with sugar is like mixing poison in nectar.
 - Taking more quantity of honey together can be harmful for health. Take one spoon of honey 2 or 3 times a day.
 - Honey in ghee, oil and butter is like poison.
 If you feel any problem with eating honey, then consume lemon.
 - Equal amount of ghee and honey is poison.

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Honey obtained in hives on different trees will have different medicinal properties.  Just like honey on neem is good for eyes, berries for diabetes and drunken heart, vata and blood pressure.
 - Honey made from vegetable juices developed during winter or spring season is good and honey collected in summer or rainy season is not so good.  Honey in honeycomb is considered better than honeycomb made in the villages in the village or town.
 According to the difference between honey bees that produce honey, due to the variety of flora, there is a difference in the quality, taste and color of honey.
 - Hot water should not be drunk after consuming honey.
 To remove obesity, take it in lukewarm water and with lukewarm milk to remove leanness.
 - Do not give honey in excess sun.  The honey given to a person suffering from heat in the summer season acts like poison.

 - The same effect is seen in honey with whatever honey is taken.  For example, if taken with a hot cheese, a hot effect and a cold effect are seen by taking it with a cold cheese.  So take things according to the season with honey.
 - Consuming more quantity of honey causes more harm.  This causes stomach ulcers and causes more trouble.  Its treatment is more difficult.  However, if there is any problem with the consumption of honey, then one gram powder of pomegranate vinegar should be taken after consuming 1 gram of coriander.  Do not consume honey in large quantities for a long time.
 - Consumption of milk, ghee, honey is like poison in a rising fever.  If a person has consumed poison or toxins, feeding honey to him can lead to outbreak of poison till death.

हिन्दी ंमें - 
शहद का सेवन करने के नियम- 

शहद कभी खराब नहीं होता . यह पका पकाया भोजन है और तुरंत ऊर्जा देने वाला है . पर इसे लेते समय कुछ सावधानियां बरतनी चाहिए .
- अमरुद , गाना , अंगूर और खट्टे फलों के साथ शहद अमृत के सामान है .
- चाय कॉफ़ी के साथ शहद ज़हर के सामान है .
- शहद को आग पर कभी ना तपाये .
- मांस -मछली के साथ शहद का सेवन ज़हर के सामान है .
- शहद में पानी या दूध बराबर मात्रा में हानि कारक है .
- चीनी के साथ शहद मिलाना अमृत में ज़हर मिलाने के सामान है .
- एक साथ अधिक मात्रा में शहद लेना सेहत के लिए नुकसानदायक हो सकता है .दिन में २ या ३ बार एक चम्मच शहद लें .
- घी , तेल , मक्खन में शहद ज़हर के सामान है .
- शहद खाने से कोई परेशानी महसूस हो तो निम्बू का सेवन करें .
- समान मात्रा में घी और शहद ज़हर होता है .
- अलग अलग वृक्षों पर लगे छत्तों में प्राप्त शहद के अलग अलग औषधीय गुण होंगे . जैसे नीम पर लगा शहद आँखों के लिए , जामुन का डायबिटीज़ और सहजन का ह्रदय , वात और रक्तचाप के लिए अच्छा होता है .
- शीतकाल या बसंतऋतु में विकसित वनस्पति के रस में से बना हुआ शहद उत्तम होता है और गरमी या बरसात में एकत्रित किया हुआ शहद इतना अच्छा नही होता है। गांव या नगर में मुहल्लों में बने हुए शहद के छत्तों की तुलना में वनों में बनें हुए छत्तों का शहद अधिक उत्तम माना जाता है।




- शहद पैदा करनें वाली मधुमक्खियों के भेद के अनुसार वनस्पतियों की विविधता के कारण शहद के गुण, स्वाद और रंग में अंतर पड़ता है।
- शहद सेवन करने के बाद गरम पानी भी नहीं पीना चाहिए।
- मोटापा दूर करने के लिए गुनगुने पानी में और दुबलापन दूर करने के लिए गुनगुने दूध के साथ ले .
- अधिक धुप में शहद ना दे . गरमी से पीड़ित व्यक्ति को गरम ऋतु में दिया हुआ शहद जहर की तरह कार्य करता है।
- शहद को जिस चीज के साथ लिया जाये उसी तरह के असर शहद में दिखाई देते है। जैसे गर्म चीज के साथ लें तो- गर्म प्रभाव और ठंडी चीज के साथ लेने से ठंडा असर दिखाई देता है। इसलिए मौसम के अनुसार वस्तुएं शहद के साथ ले .
- ज्यादा मात्रा में शहद का सेवन करने से ज्यादा हानि होती है। इससे पेट में आमातिसार रोग पैदा हो जाता है और ज्यादा कष्ट देता है। इसका इलाज ज्यादा कठिन है। फिर भी यदि शहद के सेवन से कोई कठिनाई हो तो 1 ग्राम धनिया का चूर्ण सेवन करके ऊपर से बीस ग्राम अनार का सिरका पी लेना चाहिए।बच्चे बीस से पच्चीस ग्राम और बड़े चालीस से पचास ग्राम से अधिक शहद एक बार में न सेवन करें। लम्बे समय तक अधिक मात्रा में शहद का सेवन न करें।
- चढ़ते हुए बुखार में दूध, घी, शहद का सेवन जहर के तरह है। यदि किसी व्यक्ति ने जहर या विषाक्त पदार्थ का सेवन कर लिया हो उसे शहद खिलाने से जहर का प्रकोप एक-दम बढ़कर मौत तक हो सकती है।

4 Comments

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  1. Good knowledge ....thanks for sharing

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  3. Thankyou.
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